Rychlé vyhledávání nemovitosti
Typ nabídky:
-- prodej/pronájem --
Typ nemovitosti:
-- typ nemovitosti --
Lokalita:
-- vše --
Cena od:
Cena do:
Hledání v textu:
Informační
servis
29.05.2018
Energetické průkazy
Detailní informace o energetických štítcích více
Přemýšlíte o prodeji, či pronájmu?
Chcete koupit nebo si pronajmout?
Fajn firmy
Sháníte spolehlivé a kvalitní firmy?
Nejžádanější
firmy

 stránky se připravují

Nejžádanější
řemeslníci

 stránky se připravují

 
Úvod  |  Seznam zpráv  |  Energetické průkazy

Energetické průkazy

K čemu je dobrý dobrý průkaz?
Od dubna 2013 by každý, kdo kupuje dům či byt, měl ke smlouvě dostat Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB), nesprávně také nazývaný energetický štítek.
V PENB je uvedeno, kolik energie dům spotřebuje na vytápění, ohřev vody, osvětlení atd. Energetická náročnost domu se jistě odrazí i na ceně nemovitosti - kdo by chtěl protopit za zimu tři výplaty?
Co ale dělat v případě, že skutečná spotřeba domu bude výrazně větší, než sliboval PENB? Zákon vyžaduje, aby byl průkaz zpracován „objektivně, pravdivě a úplně“. V praxi ale můžeme narazit na kreativní výpočtáře, kteří třeba ovlivněni developerem nebo majitelem nemovitosti (přece si nebude vědomě snižovat cenu nemovitosti) docházejí k výrazně optimistickým výsledkům. Nelze samozřejmě vyloučit ani neúmyslnou chybu.
Skutečná spotřeba domu se od té výpočtové (v PENB) bude zcela jistě lišit. Stejně tak jako skutečná spotřeba auta se liší od spotřeby uvedené v technickém průkazu - záleží na tom, jak kdo s autem jezdí. Například u vytápění platí, že každý 1°C nad 20°C znamená zvýšení spotřeby cca o 6%. Kdo tedy bude mít doma 25°C, může čekat zvýšení nákladů na topení asi o 30%.
Pokud ale někdo koupí dům, kde na základě PENB oprávněně předpokládá náklady na vytápění např. 20 tis. Kč za rok, ale ve skutečnosti platí dvojnásobek, měl by si nechat PENB přepočítat nezávislým specialistou, případně požádat o jeho kontrolu Státní energetickou inspekci. Jestliže se prokáže, že údaje v PENB byly chybné, pak mu zcela nepochybně vznikla škoda v podobě vyšších nákladů na energie. Tato škoda se navíc bude projevovat mnoho let; v součtu pak může jít o velmi vysoké částky.
Jiná situace může nastat v případě, že někdo kupuje starší dům, který hodlá rekonstruovat. Pro získání stavebního povolení musí dům (případně jednotlivé části – stěny, okna atd.) splňovat předepsané energetické parametry. Pokud kupující na základě nesprávných údajů v PENB usoudí, že např. pro zateplení stěn bude stačit levnější zateplení, ovšem ve skutečnosti bude muset použít dražší, se silnější vrstvou izolace (a z toho plynoucími vyššími náklady na hmoždinky, plechování parapetů atd.), pak by se opět měl domáhat kompenzace těchto nákladů – a to u původního majitele nemovitosti. Ten pak může vymáhat škodu po zpracovateli PENB, což činí situaci ještě složitější.
Zpracovatelé PENB musí být ze zákona pojištěni pro podobné případy. Je ale samozřejmě lepší vyhnout se problémům tím, že zvolíme kvalitní zpracovatele PENB. Vždy se vyplatí věnovat několik hodin osobnímu ověření referencí, než později trávit dny řešením sporů a opravou chyb.
Co všechno je v PENB uvedeno se lze dozvědět zde:
http://www.prukazybudov.cz,  http://www.prukaznadum.cz

Karel Srdečný
EkoWATT

Kontaktní formulář

Kontaktní informace
Napište nám
 

Přemýšlíte o prodeji, či pronájmu?
Chcete koupit nebo si pronajmout?
Fajn firmy
Sháníte spolehlivé a kvalitní firmy?
Nejžádanější
firmy

 stránky se připravují

Nejžádanější
řemeslníci

 stránky se připravují